Nέος Αναπτυξιακός Nόμος Ν. 4399/2016

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος ενισχύει ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων από τον πρωτογενή, το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας. Οι κλάδοι που θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα από τον Αναπτυξιακό Νόμο είναι ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών («Software Engineering made in Greece» – ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού: γενικά, μηχανικής, ηλεκτρονικής υγείας, ρομποτικής, αεροδιαστημικής, αναψυχής (π.χ. video games), ασφάλειας κλπ) και της αγροδιατροφικής αλυσίδας (από το χωράφι έως τον τουρισμό).
Οι επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων για την εφαρμογή των καθεστώτων ενισχύσεων είναι οι εξής: α. επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού (λ.χ. κτήρια, εξοπλισμό κλπ.), β. επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού(λ.χ. μεταφορά τεχνογνωσίας, συστήματα πιστοποίησης), γ. το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και δ. συμβουλευτικές υπηρεσίες, μέτρα ενεργειακής απόδοσης, δαπάνες καινοτομίας κ.α.
Το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι 100.000 ευρώ για ΚοινΣΕπ, 150.000 ευρώ για μικρές, 200.000 ευρώ για μεσαίες και 500.000 για μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα Είδη Ενισχύσεων συνοψίζονται στα ακόλουθα:
α. Φορολογική απαλλαγή: υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αποθεματικό
β. επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών,
γ. επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη
δ. επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης
ε. σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος
στ. χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών
Βάσει των παραπάνω, τα καθεστώτα ενίσχυσης διακρίνονται σε ενισχύσεις γενικής επιχειρηματικότητας, για νεοϊδρυθείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα, για ανάπτυξη cluster, για δημιουργία Ταμείων Συμμετοχών με το Δημόσιο, για χωρικά και κλαδικά σχέδια και για επενδύσεις μείζονος σημασίας.
Όσον αφορά τα ποσοστά ενίσχυσης, διαμορφώνονται βάσει του Χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων ανά περιοχή:

ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΣΑΙΑ ΜΙΚΡΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

25%

35%

45%

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

25%

35%

45%

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

25%

35%

45%

ΗΠΕΙΡΟΣ

25%

35%

45%

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 25% 35% 45%
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 25% 35% 45%
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 25% 35% 45%
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 15% 25% 35%
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 15% 25% 35%
ΚΡΗΤΗ 15% 25% 35%
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

       ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

15% 25% 35%

       ΒΟΙΩΤΙΑ

10% 20% 30%

       ΦΘΙΩΤΙΔΑ

10% 20% 30%

       ΕΥΒΟΙΑ

10% 20% 30%

       ΦΩΚΙΔΑ

10% 20% 30%
ΑΤΤΙΚΗ 10% 20% 30%
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 10% 20% 30%

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Premium Consulting αφορούν σε έλεγχο της επιλεξιμότητας του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου, στην προ-αξιολόγηση και βελτιστοποίηση της βαθμολογίας, στην υποστήριξη κατά την υποβολή και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της επένδυσης, στην ανάληψη της διαχείρισης του έργου κατά την υλοποίηση, καθώς και στην υποστήριξη κατά την εκταμίευση της επιδότησης. Για οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα.